*Descarrega este recurs gratuïtament clicant aquí:→Descarregar

*Recurs compartit per la Comunitat de www.asociacionnordstrom.com

Autor: Carlos Crespo Campos

Amado Granell, del Niu de les Àligues a l’oblit

Fa pocs dies ens llevarem amb la notícia que Amado Granell donarà nom a una estació de metro de la Línia 10 de València. Doncs molt bé. València, que lluny. Amado Granell. Qui nassos és aquest paio?

Doncs fora bromes, Amado Granell i Mesado va ser un heroi de la Segona Guerra Mundial, ni més ni menys va ser l’alliberador de París. Bé, no només ell, però sí que va ser el primer a arribar fins al cor de París, fins a l’Hôtel de la Ville, al capdavant de “la Nueve”, la 9a companyia de la 2a Divisió Blindada comandada pel general PhilippeLeclerc, en la qual hi havia 2.000 republicans espanyols. Granell va protagonitzar la fotografia del diari Libération donant la mà al líder de la resistència, GeorgesBidault, que certificava l’alliberament. Va prendre el refugi de Hitler, “el Niu de les Àligues” als Alps bavaresos i va arribar fins al Rhin

Eixa fotografia de la qual he parlat, reproduïda ací damunt, el mostra a ell, però no du el nom de Granell, sinó d’un tal Bronne, no sabem si per equivocació.Seria substituïda en poc temps per altres on eixien altes autoritats militars gal·les escenificant l’alliberament. S’havia de silenciar a Granell, un espanyol. Un valencià. En opinió de Francesc Bayarriun gran vertebrador del País Valencià. Nascut a Borriana, es casa a València i resideix a Oriola i Alacant.

Granell havia nascut a Borriana el 1898. Va treballar d’electricista…

*Descarrega este recurs gratuïtament clicant aquí: →Descarregar

*Recurs compartit per la Comunitat de www.asociacionnordstrom.com

Autor: Carlos Crespo Campos

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *